Space för Christer o Birgitta

Just another WordPress.com site

Kangaroo Island

Hej. Nu kommer rapport Nr.4.

Vi ar nu i Adelaide och allt ar bra.
Vi har mycket varmt och soligt vader.
Halsningar
Christer o Birgitta
 
 

——————————————

2009-02-15

——————————————-

Mulen morgon då vi lämnar Melbourne Big4 Holiday Park vid 09-tiden och tar oss ut på motorvägen, som går sydväst mot Geelong. Där tar vi den berömda The Great Ocean Road, som följer den branta kusten. Vägen följer kustlinjens vikar och uppför branta berg och är en stor turistattraktion. Vi noterade redan i Sydney och speciellt i Melbourne, att det fanns många Volvo XC90 på vägarna. Vi stannar i Anglesea, en liten ort i början på The Great Ocean Road, för att fika. Det var mycket folk i cafét så vi satte oss vid ett bord, där det redan satt en man och hans dotter som väl var i 30-årsåldern. Dom frågade var vi kom från och då vi sade Sverige, sade dottern, att hon hade en XC90 med 5 säten och bensinmotor. Hon hade valt bilen att skjutsa sina 3 barn och hund, p.g.a att den var så säker. Modellen är mycket populär i Australien sade hon. Då vi talade om, att även vi har en XC90 hemma så kom vi genast överens om att detta var värdens bästa bil. Australiensarna man träffar ute på detta sätt är mycket trevliga. Vi fortsätter efter den krokiga och natursköna vägen förbi Apollo Bay. Här övergår landskapet till långsträckta höga kullar med betesmark.  Stannar vid kustremsan De 12 Apostlarna. Berggrunden är av sandsten och oceanen har grävt ut djupa vikar och en hel del stenöar, typ raukar har bildats. Vägen går här på en platt buskbevuxen platå. Solen kom fram mot eftermiddagen. Kör vidare till Port Campbell, där vi tar in på Port Campbell Holiday Park. En fin camping med gratis trådlöst internet. Vi promenerar till centrum och äter marinerad bläckfisk på en restaurang. Christer köpte en likadan keps som tappades bort i går.

Körde 328 km\

 

Echidnas sag vi i The Laker NP

 

Denna kanguru sags pa Philip Island

——————————————-

2009-02-16

——————————————-

Solig och varm morgon då vi lämnar Port Campbell Holiday Park vid 10-tiden. Vägen går på en buskbevuxen platt platå med en brant på c:a 50-60 meter ner till havet. De  Natursköna vyerna mot oceanen upphör efter några mil. Vägen går nu genom öppna landskap med betesmark, där spridda hjordar med kor eller får betar. Landskapet är torrt och brunbränt och blir enahanda att köra genom. Vi passerar Warrnambool, Portland och MT Gambier innan vi kommer till Beachport. Campingen

Beachport Caravan Park ligger direkt vid havet och det blåser friskt rakt in från oceanen. Sandstranden tycks oändlig och här ligger en av Australiens längsta bryggor, 1220 m rakt ut i den långgrunda viken. Vi avslutar dagen med en promenad längs den blåsiga stranden och genom en park med vattendammar. Vi ser en typ beckasin, Latham’s Snipe, födosöka i en av dammarna. Kvällen blev kylig.

Körde 367 km

——————————————-

2009-02-17

——————————————-

Morgonen är solig och helt lung då vi äter frukost utanför bilen som vanligt. Vid 09-tiden lämnar vi Beachport Caravan Park och kör lite fel, så vi kom ner till stranden på andra sidan samhället. Det var nu ebb och i strandkanten gick 2 ex Sooty Oystercatcher, en svart Strandskata, och pickade. Vi kör förbi Robe och tänker stanna vid en liten NP, Butcher Gap och gå en promenad där. Det var så dåligt skyltat att vi gav upp direkt. Kör vidare efter Prinses HWY och stannar till vid Salt Creek, där vi tar en kort paus. Vägen går längs med Coorong NP som består av ett minst 10 mil långt sandrev mot oceanen. Innanför ligger en mängd grunda sjöar. Många av dom var nu uttorkade. Från Salt Creek och några mil framåt går vägen på ett högre plan så man hade bra utsikt över sjösystemet. Vi stannar sedan i Meningie där vi tankar, äter lunch och handlar. Gör en avstickare till Poltalloch där det skall finnas gott om vadarfåglar i Lake Alexandrina. Det var lite vatten i sjön och vi såg bara ett par Pelikaner och en Ägretthäger. Stor besvikelse alltså. Dessutom kom en kvinna farande i sin bil och skällde ut oss därför att vi hade kommit in på privat område. Fast det var långt till närmaste hus och liksom en öde strand. Nåja, vi kör till Wellington där tar vi in på Wellington Caravan Park. Som tur var fick vi en plats i skuggan då det var 36 grader varmt. En gin o tonic smakade utmärkt.

Körde 322 km

Koalan vid campingen

 

Utsikt efter Ocean Road

Vid Great Ocean Road

——————————————-

2009-02-18

——————————————-

Härlig morgon med klar himmel och sol. Papegojorna som är rosa och grå, dom heter Galah, för ett herrans liv då dom flyger runt campingen. I dag är det Kangaroo Island som gäller. Vi lämnar Wellington Caravan Park 08:30 och kör mot Strathalbyn. Vägen går över ett platt och torrt  jordbrukslandskap med stora skördade fält. C:a 15 km innan orten kommer vi in i ett mera kuperat område med enorma vinodlingar. Kör förbi Goolwa och Victor Harbor nu i ett storslaget kuperat landskap. Mot färjan i Cape Jervis var det en mycket brant nerförsbacke. Kom fram en kvart över 10 och 10-färgan skulle just gå. Den var dock full så vi löste biljetter till 12-färjan. Båtarna var av katamarantyp och ganska små. Vi måste mäta vår bil på cm när. Den var 6,63 meter. Biljett tur o retur kostade 330 AU$. De mindre bilarna körde på som vanligt då dom kunde  vända runt i lastutrummet. De lite större, som vår campingbil, måste backas ombord och alla bilarna packades mycket tajt. Överfarten till Kangaroo Island tog 45 min i ett helt lugnt och soligt väder. Vi införskaffar information och kartor i turistbyrån som fanns i Penneshaw där färjan kom till hamn. Kör sedan till American River och tar in på American River Camping. Det är en bushcamping med dusch, men ingen ström, samt toalett. Campingen ligger precis vid stranden i en stor grund bukt. Vid lågvatten, som det var då vi kom, är det idealiskt för vadarfåglar. Nu var det dåligt med vadare. Vi såg bara Gluttsnäppan och en Strandskateart, Peid Oystercatcher. Det var mycket varmt då vi anlände vid 15-tiden. En svag vind svalkade dock.

Körde 213 km

 

Soty Oystercatcher

——————————————-

2009-02-19

——————————————-

 Mulen och lite kylig morgon. Det blåster en kall vind in från havet. Vi lämnar American River Camping vi halv niotiden och kör till postkontoret i American River för att kolla efter en svart papegoja som skall hålla till däromkring. Vi ser naturligtvis ingen och efter att promenerat gata upp och gata ner, i den mycket branta sluttningen mot havet i en timmas tid, går vi in på postkontoret och frågar var dom håller till. Posttjänstekvinnan säger att dom finns på andra sidan bukten, mot färjehamnen till. Vi åker då vidare mot Flinders Chase NP som är ett av huvudmålen på Cangaroo Island. Vi tänker dock passera Murray Lagoon som är öns största sötvattensjö. Där skall det finnas gott om sjöfågel. Vi ser en skylt som visar mot Lagoonen och kör in på vägen som ser bra ut. Plötsligt upphör beläggningen och det blev usel grusväg i över 20 km. När vi kom fram såg man inte sjön utan bara ett oändligt buskområde och en stig som var en och en halv km att gå mot vattnet. Det såg inte så inbjudande ut utan vi kör vidare och kom så småningom ut på den södra huvudvägen. Vi kör västerut till Western K.I Caravan Park där vi stannar. Här skall det finnas Koala och 2 ex satt i ett träd bara c:a 20 m från vår campingplats. Straxt utanför campingen, i ett tätt skogsområde höll ett antal Wallaby, en liten känguruart, till. Efter att vilat en stund kör vi till NP Visitor Center, som bara var 7 km bort, och informerade oss inför morgondagen. På kvällen då det började skymma vaknade Koalorna till och klättrade långsamt i trädet. Dom kom inte ner på marken så länge vi  tittade på dom.

Körde 144 km

——————————————-

2009-02-20

——————————————-

Åter en mulen morgon när vi vid 8.30-tiden lämnar Western K.I Caravan Park och kör till Flinders Chase Visitor Center och löser biljett till NP:en för 8 AU$ per/person. Vi kör först till Remarkable Rocks, dit det var 17 km. Vägen gick till stor del genom ett område som brann för 2 år sedan. Alla lite högre träd var torra och det fanns ingen undervegetation. Gröna låga buskar växer nu upp kring de döda trästammarna. När vi kom nära kusten bestod vegetationen av låga gröna buskar. De enorma granitblocken som låg på den finslipade granitkullen blev mycket faschinerande ju närmare man kom. Vind och vatten har genom århundraden mejslat ur berget på ett mycket märkligt sätt. Vi åker sedan till Admirals Arch. Ytterligare ett naturens underverk. En grotta genomborrar en bergsvägg och bildar liksom en bro. Här häckar också en sälart, New Zeeland Fur-seal. Säkert ett hundratal låg och slöade på klipporna. Därefter åker vi tillbaka till Visitor Center och kör till Snake Lagoon, 8,5 km på en mycket gropig grusväg. Härifrån går en 1,5 km lång stig genom skogen ner till oceanen. Skogen hade brunnit här också för ett par år sedan. Vi går nästan ända ner till vattnet innan vi vänder. Det var mycket stenigt sista biten. Hoppades få se några fåglar här men det var nästan helt tomt. Då vi kom tillbaka till bilen dök plötsligt en hane och hona Scarlet Robin upp. Hanen mycket snygg i sitt röda bröst. Efter promenaden kör vi mot staden på ön, Kingscote, via HWY Playford. Dit är det drygt 10 mil på en bra asfaltsväg. Efter c:a halva vägen ser vi på långt håll en Koala komma lufsande i vägkanten. Vi stannar bilen och går ur för att titta närmare på den. Koalan slinker genast upp i närmaste träd, som var en ganska låg buske. Vi kunde nu studera och fota den på nära håll. Vi kör till stan för att handla och tar sedan in på Kingscote Nepean Bay Tourist Park and Parade Units. Längsta namnet hittils på en camping.

Körde 175 km

——————————————-

2009-02-21

——————————————-

Mulen morgon igen då vi vid 9:30 tiden åker mot Paul’s Place Wildlife Sancturary. Det är ungefär sex mil dit. De sista 5 kilometrarna på mycket dålig grusväg. Parken öppnade inte förrän kl.12, så vi fortsätter 1 km till Stokes Bay Bush Garden. Växter från hela världen är samlade i denna trädgård, som man går runt i på trånga stigar. Det är mycket torrt i marken. Det skall också finnas gott om fåglar här, men det såg vi inte mycket av. Kör sedan mot Paul’s Place som är en typ bondgård, där ägaren har liten show för turister då han visar upp sina djur. C:a 20 personer hade samlats då Paul släppte in oss och genast satte hinkar med djurmat i händerna på några av oss turister. Reaktionen blev omedelbar då ett antal kängurur, en flock gäss, höns och en lama kastade sig över mathinkarna. En känguru som var ganska stor tog Paul i famnen så den låg på rygg och stoppade en nappflaska i dess mun. Placerade den sedan i en av turisternas famn. Till allas stora förtjusning. Vi fortsätter sedan till ett annat hägn, där flera emuer och ett rådjur anslöt. En koala fanns i nästa hägn och den fick alla hålla i famnen. Papegojor fanns i en stor bur. En Possum fick den som ville hålla i famnen. Vi gick sedan till en liten lada med några får i, där Paul tar ett av fåren och klipper det medans vi tittar på. Sedan kom han med en lång orm som hängdes om halsen på dom som ville. Hela uppvisningen tog ungefär 2 timmar. Vi kör tillbaka mot Kingscote och svänger in till Parndana, en liten ort med några hundra innevånare. Där fanns en mataffär i kombination med café. Vi åt en lätt lunch där. Kör vidare till Duck Lagoon som ligger c:a 10 km väster om Kingscote. Mycket riktigt, här simmar ett antal änder. Vi ser också 5-6 Gulnäbbade Skedstorkar stå och sova på motsatta stranden. Nu sken solen och det var riktigt skönt. Vi kör sedan till samma camping som  dagen innan.

Körde 137 km

——————————————-

2009-02-22

——————————————-

Det är en solig morgon, när vi nu definitivt lämnar Nepean Bay Tourist Park and Parade Units i Kingscote och Kangaroo Island. Vi har beställt plats på 14:30 färjan som går från Penneshaw. Det är c:a 6 mil dit. Vi har gott om tid så vi tar en liten väg mot stranden c:a 2 mil innan färjeplatsen. Det såg bra ut på kartan, men grusvägen var mycket gropig och vi tycktes aldrig komma fram till stranden. Vi vände och kör ut på huvudvägen igen. Efter bara några hundra meter kom vi fram till Brown Beach intill stora vägen. Vi stannar och eftersom det är ebb så  promenerar vi efter sandstranden som är flera kilometer lång. Där ser vi bland annat en liten snygg strandpipare, Hodded Plower. Vi kör vidare till färjeläget och äter lunch innan båten avgår. Följer sedan skyltarna mot Adelaide. Vägen går genom ett storslaget landskap med enorma kullar där det ofta betade kor. Gräset var dock helt brunbränt. Vid flera tillfällen hade man otrolig utsikt över oceanen och mot djupa dalar. Vi kom till förorten Glenelg, 10 km sydväst om centrum och nära till beachen. Där vi tar in på Adelaide Shores Caravan Resort. En 4-stjärnig camping med riktiga gräsytor.  Dagen har varit varm och solig med ljum kväll.

Körde 188 km

 

 
 

23 februari, 2009 - Posted by | Okategoriserade

1 kommentar »

  1. Morrn, allt väl hör jag. Skönt att höra att det flyter på enligt planen, antar jag. GRATTIS på fördelsedagen / Kaj

    Kommentar av Kaj | 23 februari, 2009 | Svara


Lämna en kommentar